Assassin’s Creed Odyssey Sphinx Riddles Guide – Riddle Solutions, Defeat Sphinx

Assassin’s Creed Odyssey Sphinx Riddles Guide

In this Assassin’s Creed Odyssey Sphinx Riddles Guide, we will guide you on how you can solve all the riddles presented to you by the Sphinx in Assassin’s Creed Odyssey. While playing the Atlantis questline, you will come across Sphinx which is a hidden boss of the game. To defeat her, you must solve her riddle correctly and then match them with the symbols in the arena.

We have curated this Assassin’s Creed Odyssey Sphinx Riddles Guide, in which we have detailed how you can find her, how to solve her riddles and how you can defeat the Sphinx easily without much trouble. If you fail to solve her riddles, you will be killed by her and will need to start again with a new set of riddles. There might be spoilers below so if you want to avoid the spoilers, do not continue yet if you have not found Sphinx yet.

Sphinx Riddles Guide – Assassin’s Creed Odyssey

Our Assassin’s Creed Odyssey Sphinx Riddles Guide details everything that you need to know about finding Sphinx and solving her riddles in order to defeat her.

Finding Sphinx

In order to find the Sphinx, you must first complete some side quests. Start with the side quest ‘A Family’s Legacy’ which is given to you in Thera. This will help you find Atlantis where you will meet your real father. He will give you the quest ‘Lore of the Sphinx’. Arrive at the ruins where you will see a big Sphinx statue in the middle of the ruins.

You will see a man there called Gorgias. Speak with him who will help you find the other piece of the medallion. Head to Tomb of Menoikeus where you will find a dead cow and Gorgias’s apprentice’s body. Now your task is to find and defeat the Alpha lion to get the other half of the medallion. Once you have the medallion, head back to the Sphinx’s statue.

Defeating the Sphinx

Once you arrive back at the ruins, the statue will now be replaced by the Sphinx real form. To defeat her, you will need to answer her three questions. In the game, there are 12 different riddles but the Sphinx will ask three random ones each time so you must be prepared for all 12. We have detailed all 12 riddle below along with their correct answers.

Riddle #1: I’m alive, but without breath; I’m as cold in life as in death; I’m never thirsty, though I always drink.

Solution: Fish

Riddle #2: As small as your thumb, I am light in the air. You may hear me before you see me, but trust that I’m here.

Solution: Hummingbird

Riddle #3: What is always old and sometimes new; never sad, sometimes blue; never empty, but sometimes full; never pushes, always pulls?

Solution: Moon

Riddle #4: In spring I am gay in handsome array; in summer more clothing I wear; when colder it grows, I fling off my clothes; and in winter quite naked appear.

Solution: Tree

Riddle #5: Never resting, never still; moving silently from hill to hill; it does not walk, run or trot; all is cool where it is not.

Solution: Sun

Riddle #6: At night they come without being fetched, and by day they are lost without being stolen.

Solution: Stars

Riddle #7: What can bring back the dead; make you cry, make you laugh, make you young; is born in an instant, yet lasts a lifetime.

Solution: Memory

Riddle #8: Some try to hide, some try to cheat; but time will show, we always will meet. Try as you might to guess my name.

Solution: Death

Riddle #9: This thing all things devour: birds, beasts, trees, flowers; gnaws iron, bites steel; grinds hard stones to meal.

Solution: Time

Riddle #10: What is large, yet never grows; has roots that cannot be seen; and is taller than trees?

Solution: Mountain

Riddle #11: I create my lair with earthen string, and dispatch my prey with a biting sting.

Solution: Spider

Riddle #12: What can run, but never walks; has a mouth, but never talks; has a head, but never weeps; has a bed, but never sleeps?

Solution: River

Once you have answered all three questions correctly, you will be asked to press their corresponding pictures in the pillars found in the same area. Simply find all three related pictures to the answers that you just gave and you will defeat the Sphinx.

If you fail in an attempt, you will be killed and you will need to start again from the start. Defeating the Sphinx will unlock the ‘Riddle Me This’ trophy or achievement and you will be given an Artifact.

For more Assassin’s Creed Odyssey Guides, check out our Assassin’s Creed Odyssey Lieutenants Guide, Exploration Guide and Legendary Chests Location Guide.

This concludes our Assassin’s Creed Odyssey Sphinx Riddles Guide. If you want to add anything to this guide, feel free to use the comments section below.

You May Also Like

About the Author: Umair Khalid

Founder of GamesHedge, Umair enjoys a wide variety of video games ranging from RPGs to racing games. Currently busy with The Crew Motorfest and Way of the Hunter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *